top of page

מחלות

file-20210929-2257-118emfh.png
urban1.png

מחלות תורשתיות 

מחלות נוירולוגיות הן קבוצה של הפרעות המשפיעות על תפקוד המוח, חוט השדרה והעצבים - שהם מערכת העצבים. מערכת העצבים שולטת על כל פעולות הגוף וכשחלק ממערכת זו נפגע, הדבר עלול להתבטא בבעיות הליכה, דיבור, בליעה, נשימה, למידה, כמו גם בבעיות זיכרון, חושים ובמצב הרוח.

סוגי מחלות נוירולוגיות
ישנן למעלה מ-600 מחלות נוירולוגיות. הסוגים העיקריים כוללים:

מחלות תורשתיות - מחלות שנגרמות עקב גנים פגומים, כגון מחלת הנטינגטון ודיסטרופיה בשרירים. מחלת הנטינגטון מתבטאת בתנועות לא רצוניות, בהפרעות התנהגות (התקפי זעם, חרדה, אפאתיה ועוד) ובהפרעות קוגניטיביות כגון קשיי זיכרון וקשיי ריכוז. דיסטרופיה בשרירים מתבטאת בחולשה ובאבדן השרירים.
בעיות התפתחות – בעיה בהתפתחות של מערכת העצבים, כגון מחלת ספינה ביפידה (שדרה שסועה), הנגרמת מפגם מולד בהתפתחות עמוד השדרה, שבו השדרה לא "נסגרת" ונשארת שסועה. המחלה עלולה להתבטא בעקמת, הפרעות במעיים או בשלפוחית, שיתוק חלקי או מלא של הרגליים, אי תחושה בעור, בעיות שליטה על הסוגרים.
מחלות דגנרטיביות (ניווניות) – במחלות אלה תאי עצב ניזוקים או מתים וגורמים למחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון ואלצהיימר. במחלות הפרקינסון ישנו ייצור לוקה של חומר הנקרא דופמין, והדבר גורם להפרעה בתנועה, המתבטאות בנוקשות, רעב, תנועות לא רצוניות, קשיי הליכה ועוד. מחלת האלצהיימר היא הפרעה מוחית המשפיעה קשות על היכולת של אדם לבצע פעולות יומיומיות ותגרום לבעיות זיכרון קשות, בעיות שפתיות ועוד.
מחלות כלי הדם – מחלות אלו גורמות לבעיות אספקת דם למוח, מה שעלול להוביל לשבץ מוחי (= אירוע מוחי). באירוע מוחי ישנה חסימה של כלי דם או דימום של כלי דם ברקמת המוח. במרבית המקרים, הפגיעה כתוצאה מאירוע מוחי היא מגבלה שאינה ניתנת להחלמה, כגון פגיעה מוטורית, בעיות בדיבור ובראייה.
פציעות בעמוד השדרה ובמוח – חבלה באחד מאזורים אלו עלולה לגרום לפגיעה עצבית שיכולים להיות לה ביטויים רבים בהתאם לחומרתה, החל מבעיות דיבור ועד מלגבלות מוטוריות.
אפילפסיה – בקבוצת מחלות זו ישנה הפרעה חשמלית בתאי העצב של המוח (נוירונים) אשר גורמת להתפרקות חשמלית פתאומית. המחלה מתבטאת באבדן הכרה, פרכוסים, אבדן זמני של תפקודי המוח, בלבול.
גידולים במוח – גידולים במוח יכולים להיות שפירים או ממאירים (סרטניים), להם יש נטייה לצמוח במהירות גדולה יחסית. גידולים במוח יכולים לגרום לבעיות נוירולוגיות רבות, תלוי בגודל הגידול ובמיקומו, והמחלה תתבטא לרוב בכאבי ראש, בחילות, הקאות, בעיות בשמיעה, בראייה או בדיבור, בעיות זיכרון, תחושת עייפות, מצבי רוח ועוד.
זיהומים – מחלות זיהומיות גורמות לזיהום במערכת העצבים המרכזית ומסכנות את החולה. מחלה נפוצה בקבוצה זו היא דלקת קרום המוח, בה מתרחשת דלקת ברקמות הדקות העוטפות את המוח ואת חוט השדרה כתוצאה מווירוס. מחלה זו יכולה לגרום למוות אם אינה מטופלת, לרוב ניתן לזהות אותה על-ידי חום גבוה ופתאומי, כאבי ראש חדים, צוואר נוקשה, בחילות והקאות.
אבחון מחלות נוירולוגיות
בנוסף למידע שמספר המטופל לרופא, אבחון מחלה נוירולוגית משלב בדיקות נפוצות שעוזרות לנוירולוג לאבחן או לשלול מחלה מסוימת.

הבדיקות הנפוצות הן בדיקות הדמיה, כגון CT ראש או MRI ראש, בדיקות דם שונות בהתאם למידע שמסר המטופל, ניקור מותני – בדיקה הדוגמת נוזל מעמוד השדרה, בדיקות נוירופיזיולוגית כגון בדיקה לפעילות החשמלית של השריר (EMG), בדיקה לפעילות החשמלית של המוח (EEG), בדיקה להולכה החשמלית של מסילות הראייה (VEP) ובדיקת ברה (BERA), להולכה החשמלית של מסילות הראייה.

טיפול במחלות נוירולוגיות
מאחר שמרבית המחלות הנוירולוגיות הן כרוניות, במקרים רבים מטרת הטיפול היא למנוע את הידרדרות המחלה ולשפר או לשמר את איכות חיי המטופל.

הטיפול תלוי בסוג המחלה, מצבו וגילו של המטופל ושלב התפתחות המחלה. במקרה של פגיעה אקוטית במוח, כגון שבץ מוחי, חשוב למנוע אירוע נוסף על-ידי תרופות ושינוי אורח חיים, כמו גם להתחיל שיקום (פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאיות תקשורת וכו') בהתאם למצב המטופל; במחלות שפוגעות בקוגניציה ובזיכרון, כגון אלצהיימר, ניתן להאט את התפתחות המחלה באמצעות תרופות מעכבות אצטילכולין המאטות את תהליך הניוון במוח; במחלות הפוגעות בתנועתיות, כגון פרקינסון, ניתן להקל על הרעד באמצעות תרופות המכילות דופמין; באפילפסיה ניתן לטפל באמצעות תרופות המאזנות את הפעילות החשמלית במוח ומונעות התקפים.

מחלות נוירולוגיות כרוניות הן התמודדות לכל החיים. ישנם מקרים בהם הטיפול עשוי להקל על תסמיני המחלה, כגון הקלה על כאבי ראש במקרה של כאב נוירופטי, כאב הנובע ממחלה נוירולוגית; במקרים אחרים ניתן למנוע הישנות של התלקחויות המחלה, כמו במקרה של טרשת נפוצה; יש מחלות שנטרול של גורמי סיכון תמנע מהן לחזור, כמו במקרה של שבץ מוחי; יש מחלות חד פעמיות, כגון גיליאן ברה, שהיא מחלה אוטואימונית התוקפת את הגוף, פוגעת במערכת העצבים ההיקפית ויכולה להיעלם לחלוטין לאחר כמה ימים ולעתים תחלוף רק לאחר שנה ויותר עד להחלמה מלאה.

מיימות ראש

 

מיימת ראש (הידרוצפלוס) היא מצב בו חלה הצטברות של עודף נוזל שדרה במוח.
לנוזל השדרה (cerebrospinal fluid – CSF) יש שלושה תפקידים חשובים:​

אספקת חומרי תזונה למוח הדרושים לו לתפקוד תקין.

סילוק חומרי סולת מהמוח

אספקת חומרי תזונה למוח הדרושים לו לתפקוד תקין

באופן תקין נוזל השדרה מיוצר על ידי המוח בכמות קבועה של כחצי ליטר ביום. במקביל, נוזל ישן נספג לתוך כלי הדם ומתפנה מהמוח. לעיתים התהליך הזה מופרע ונוזל השדרה מצטבר במוח ויוצר עליו לחץ, דבר שעלול לגרום לנזק מוחי.

הנזק למוח עלול לגרום לקשת רחבה של סימפטומים הכוללים:

  • כאבי ראש

  • תחושת חולי

  • טשטוש ראיה

  • קושי בהליכה

 

במרבית המקרים ניתן לטפל במיימת ראש באמצעות השתלת צינורית דקה המכונה 'שאנט' במוח. הצינורית מנקזת את עודפי הנוזל מהמוח.

סוגים של מיימת ראש

קיימים שלושה סוגים עיקריים של מיימת ראש:

  • מיימת ראש מולדת – מיימת ראש שמופיעה אצל היילוד כבר בעת הלידה.

  • מיימת ראש נרכשת – מיימת ראש שמתפתחת אצל ילדים או מבוגרים בעקבות פגיעת בראש או מחלה.

  • מיימת ראש עם לחץ תקין (normal pressure hydrocephalus – NPH) – מיימת ראש שלרוב מופיעה רק אצל אנשים מבוגרים.

 

מיימת ראש מולדת

מיימת ראש מולדת מופיעה אצל יילודים ויכולה להיגרם בעקבות מומים מולדים, לרבות ספינה ביפידה, או כתוצאה מזיהומים שהתפתחו אצל האם במהלך ההריון, לרבות חזרת ואדמת.

על פי הערכות המום המולד ספינה ביפידה (שדרה שסועה) מתרחש אצל יילוד אחד מכל 1,000 ובקרב מרבית הלוקים בו תתפתח מיימת ראש. במידה שמיימת הראש גרמה טרם הטיפול בה לנזק מוחי בלתי הפיך, הרי זה עלול להתבטא בפיגור שכלי ובמוגבלויות גופניות.

מיימת ראש נרכשת

מיימת ראש נרכשת עלולה להתפתח אצל ילדים או מבוגרים, על פי רוב בעקבות פגיעה חמורה בראש, או בעקבות מחלה דוגמת גידול במוח.

מיימת ראש עם לחץ תקין (normal pressure hydrocephalus – NPH)

מיימת ראש עם לחץ תקין הוא מצב רפואי שהסיבות לו עדיין נחקרות. הוא עלול להופיע בעקבות פציעה או שבץ, אך במרבית המקרים הגורם אינו ידוע. הגיל הממוצע של האנשים הלוקים במיימת ראש עם לחץ תקין הוא 75, ובעיקרון מדובר במצב רפואי נדיר.

11068.jpg
bottom of page